Maandag 2 mei 2016

Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing

dr. Dirk Starink

De jonge jaren van de luchtmacht

De Nederlandse krijgsmacht werd in 1913 verrijkt met het luchtwapen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte het vliegtuig een geweldige ontwikkeling door en domineerde het internationaal de strategische discussie.

Hoe zagen de Nederlandse beleidsmakers het luchtwapen en welke rol moest het spelen in de neutraliteitshandhaving? Toen midden jaren dertig de kans op een nieuwe Europese oorlog snel groter werd en de landen om ons heen sterke luchtstrijdkrachten opbouwden, was ook in Nederland duidelijk dat een goede luchtverdediging nodig was. De ondergeschikte rol van 'Luchtvaartafdeling' als verkenningsdienst voor het Veldleger moest zo uitgroeien tot een vliegende luchtverdedigingsparaplu. Dirk Starink's proefschrift De jonge jaren van de luchtmacht geeft een antwoord op de vraag in hoeverre die ambitie is waargemaakt.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: Kon. Luchtmacht

← vorig evenement volgend evenement →