Maandag 8 maart 2021

Leiderschap & Strategie

Geert ten Dam - Astrid van Heumen - Bernice Thijm - Jos van Oost - Saskia Verhaeren - Hélène Propsma - Marianne Verhoeven - Ilona Haaijer - Noémi Prent - Jeroen Davidson

"Women in the World, choose to challenge"

'All humans are different individuals. Gelijkheid in kansen en mogelijkheden, diversiteit en inclusie. Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk' 

P‍lenair online
Kick-off door Ilona Haaijer (commissaris, voormalig CEO) en discussie in panel, met o.a. prof. dr. Geert ten Dam (voorzitter CvB UvA); Jeroen Davidson (vicevoorzitter Raad van Bestuur EY), Marjan Verhoeven (eigenaar/hoofdredacteur Opzij), Noémi Prent (socioloog, journalist) o.l.v. Hélène Propsma (vice-voorzitter IGC)

Workshops online
Wanneer is er ruimte voor inclusief leiderschap? Is er post-covid meer ruimte voor Vrouwelijk Leiderschap? De sinds vorig jaar aanhoudende en verontrustende ontwikkelingen als gevolg van Covid-19, treft ons allemaal. Maar wat gaan we er aan doen? De ontwrichting van bestaande patronen is een onontkoombaar feit. Het is slechts door de komst van het virus, ons allen versneld duidelijk geworden. Om de theorie meteen in de praktijk toe te passen hebben wij een 4-tal workshops voorbereid waar u zich voor kunt opgeven:

1. Workshop Mindset & Brein – Saskia Verhaeren
We leven in een steeds veranderende wereld, dat is op zich al een challenge! Een groeimindset zorgt ervoor dat je mee kunt bewegen met deze uitdagende tijden. Maar een vaste mindset belemmert dat juist. Deze mindsets hebben een impact op zowel je privé- als je werkleven. Gelukkig ben je als mens in staat om wendbaar te zijn, omdat je brein maakbaar is. Mindsets zijn niet vaag, maar helder en concreet. Leer tijdens een interactieve workshop welke mindsets je leven bepalen en hoe je ze herkent bij jezelf en anderen. Je brein is hier nauw bij betrokken. Ontdek door welke hersenwetten veranderen soms zo lastig is én welke je in kunt inzetten voor persoonlijk succes. Mindset- & breinkennis kun je krachtig inzetten om uitdagingen wel aan te gaan, niet alleen voor jezelf maar ook in connectie met anderen!

2. Workshop Selecteren met Lef – Astrid van Heumen
'De mooiste dingen in het leven, kun je niet plannen'. Die uitdrukking kennen we allemaal, maar passen we zelden toe in onze keuze voor talent. We kunnen allen putten uit mooie anekdotes over die ene bijzondere en onverwachte ontmoeting, dat spontane impact-volle gesprek of de vertwijfeling van het moment; had ik toen maar courage getoond…..
Waarom houden we krampachtig vast aan de bekende weg in het selectieproces en managen we massaal de spontaniteit uit deze menselijke ontmoetingen? Het veel besproken risico avers gedrag van 'key decision makers' in selectieprocessen, blijft een heikel punt. Hoe treden we succesvol uit onze comfort-zone? Hoe selecteer je met lef die kandidaat (m/v) die 'net even anders' is, maar juist daarom het team completeert? Deelnemers gaan aan de slag met praktijkvoorbeelden en krijgen handvatten mee om daar vervolgens binnen de eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

3. Workshop Bias, denkfouten en gedrag – Jos van Oost
In dit webinar wordt duidelijk gemaakt dat iedereen – jij dus ook – vooringenomen is en 'last' heeft van bias. Maar bias geeft ons ook veel gemak en dat wordt duidelijk als we de werking van ons brein onder de loep nemen. We staan stil bij hersenfuncties en bij de manier waarop we denken (fast en slow) en dus hoe denkfouten tot stand komen (zonder het al te ingewikkeld te maken). Aan de hand van optische illusies en cognitieve denkfouten (leuk!) wordt e.e.a. geïllustreerd. We geven een overzicht van bias categorieën. We vragen aandacht voor onze innerlijke drijfveren en vooral bij de invloed daarvan op onze eigen biases en de mogelijke effecten daarvan op ons gedrag. Maar ook wat je kunt doen om dit type bias tegen te gaan.

4. Workshop Inclusief Leiderschap – Bernice Thijm
Als we onze hedendaagse problemen willen oplossen, tot betere zakelijke oplossingen willen komen en sociale gelijkwaardigheid willen creëren, moeten we iedereen daarbij betrekken. We hebben diversiteit in gedachten en perspectieven nodig om tot nieuwe betekenisvolle resultaten te komen.
De basis hiervoor is een cultuur die uitgaat van constructieve communicatie, psychologische veiligheid en authentieke verbinding. Inclusief Leiderschap speelt een essentiële rol bij het creëren van een cultuur gebaseerd op deze uitgangspunten. Een inclusief leider zet de toon door zich kwetsbaar op te stellen, nieuwsgierigheid en medeleven te tonen voor zichzelf en anderen.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →